Vecka 38

Bebis: Nu är bebisen ca 47 cm lång och väger 3,1 kg. Barnet vikt ökar snabbt. Det kan växa med upp till 28 g om dagen. Nu förbereder bebisen sig på att födas. En normal graviditet brukar vara 37 till 42 veckor. Det är barnet som bestämmer när det vill komma ut. Ca 4 procent av alla barn i Sverige föds före vecka 38 och lika många efter vecka 42. Ungefär 92 procent föds inom den normala perioden.

Du: Bebisen fortsätter att växa och det kan även du göra. En del ökar med 20 till 25 kg under graviditeten och andra mindre eller mer. Din livmoder är ca 34 till 36 cm. Ha dina favorit kläder på dig, något som inte sitter åt. Tänk på din hållning, en del lutar sig bakåt för att kompensera sin framtunghet, det kan göra dig lite extra klumpig. Försök att hitta en sovställning som passar dig, sover du för lite kan du lätt känna dig deppig.

Idag är det bara 20 dagar kvar till beräknad BF :).
Nu känner jag mig verkligen osmidig, dels för att magen är så pass stor och dels för att jag har så himla ont i rygg och bäcken. Men annars så mår jag bra!
Som vi längtar efter våran bebis nu :D.







Hmmm..

Haha.. 4 personer kommenterade i förra inlägget av 50 st.. Det är tydligen väldigt många som inte vill ge sig till känna..???  En liten hälsning kan jag väl få när jag är så snäll och delar med mig av mitt så himla spännande liv..Hehe.. ;P

Jag slapp sova ensam i lördags iaf. K ringde strax efter ett och sa att han var på väg hem och då låg jag fortfarade i soffan och kollade på tv.  Så det var skönt att få hem honom då.
Igår var vi bara hemma. K satte ihop byrån till Bebbens rum och jag lade i alla kläder och sånt i den.
Sen blev det även lite städning ute i förrådet. Vi tömde även några kartonger. Så nu är det ganska bra ordning där.
Idag har jag inte varit längre än till affärn. Följde med mamma dit en sväng efter att hon hade varit här och fikat.

Nu väntar jag på att älsklingen ska komma hem. Då är det dags att börja med maten. Idag blir det köttfärslimpa.

Planerat denna vecka:
Tisdag:  Träffa Sandra och Stina i Gävle på förmiddagen. 
                Visning på BB 15.00
Onsdag: Anna kommer hit och hälsar på.
Torsdag: BM 9.00. Träffa Hanna efter det och sen Maria.
             



Poppis???

Vad nyfiken jag är på vilka det är som läser min blogg! Har haft över 40 läsare några gånger. Jag visste inte ens att så många visste att jag hade en blogg. För kommentarer får jag dåligt med. Det är ju såklart inget tvång heller.
Men det skulle verkligen vara kul att veta vilka alla är. För jag vet bara cirka 5 personer som brukar läsa..
Så lämna gärna en liten kommentar nästa gång!! ;)


Jag blev själv ikväll jag. Keckes chef ringde vid 17 tiden och sa att han behövdes på Sandvik. Så det var bara för honom att åka och jobba det! Tråkigt.. Men jag har i alla fall lite sällskap, för jag är hundvakt åt syrrans vovve. Så helt ensam är jag ju inte.. Antar att Kecke blir borta typ hela natten. Så då blir det här första natten som jag måste sova själv. Fast Sammi blir nog kvar över natten han med.
Resten av den här kvällen blir det nog bara slappa framför tv:n för min del. Har så ont i ryggen så jag måste vila..


Drygt..

Så har min förkylning tagit om. Inte ett dugg kul! :/ Jag har varit täppt i näsan på kvällarna, men inte mer än så.
Men igår var jag riktigt täppt och mot kvällen kände jag mig febrig. Tror inte att jag har nån feber nu, men jag känner mig mosig i ansiktet. Trök!! Vaknade i morse och trodde nästan att jag skulle kvävas. Jag var som täppt i halsen. Jag kunde inte snyta ut nåt och inte heller få upp nåt ur halsen. Det måste ha suttit nånstans emellan. Har aldrig kännt sådär förr. Äckligt!!

Så var det fredag igen då! Dagarna bara svischar förbi..
I veckan har jag varit hem till farmor och grattat henne. Varit till Valbo med mamma och fått lite mer bäbiskläder.
Varit till Gävle med Sandra och Tina och lunchat. Varit till Maria och hälsat på henne och lilla Elvira. Vilket litet charmtroll hon är Elvira. :) Oxå har jag och K varit till Jenny och hämtat babyskyddet.
Så nu är vi faktiskt klar med så gott som alla förberedelser inför bäbisankomsten. :) Det känns skönt.
Idag har vi bilen inlämnad på VOLVO för att få krockkudden urkopplad. Sen är det bara att sätta babyskyddet på plats.

Helgen blir lugn vad jag vet. Känner inte att jag orkar göra så mycket.

Magen

35 + 5               
35 + 5                              36 + 1

Vecka 37

Bebis: Bebisen väger nu nästan 3 kg och är 47 cm lång. De flesta bebisar har vänt sig med huvudet neråt nu. Om den inte har gjort det brukar man försöka vända bebisen. Den tränar sina lungor genom att dra in och trycka ut fostervatten i dem. Lungorna är det sista av bebisens organ som mognar. Nu betraktas barnet som fullgånget och är redo för sin resa till livet utanför livmodern. Får du värkar i denna vecka försöker man inte hindra förlossningen från att komma igång. Det finns forskning som tyder på att barnet själv producerar hormoner vilket signalerar att det är för trångt och det leder till start av värkar.

Du: Livmoderns mått kan vara detsamma som förra veckan. Det kan även vara mindre eftersom att bebisen sjunker mer och mer. Men är du förstagångsföderska kan ditt magmått vara 33 till 36 cm. Nu är det vanligt att känna förvärkar. Livmodern blir hård i ungefär 30 sekunder och sedan slappnar den av. Dessa sammandragningar ska inte göra ont. Ofta stiger nu känslan av spänning och förväntan ju närmare förlossningen du kommer. Försök vila nu inför förlossningen varje dag när du kan för sen kommer du bara få göra det när bebisen vill.

Ja förvärkar känner jag av minst ett par gånger per dag. Det märks verkligen att det är trångt i magen nu. Men Bebben buffar på bra där inne iaf. :) Som vi längtar efter våran lilla bäbis nu! :)
27 dagar kvar idag till beräknad BF!!


Helgen

Ja så var ännu en helg snart slut. Varför går tiden så fort? Och speciellt helgerna!
I fredags var jag och mamma till Sandviken. Hon ville köpa lite grejer till Bebben. Så först var vi in på Jysk där hon köpte två par påslakansett och jättesött tyg som hon ska sy av till Bebben. Jag köpte två underlakan i frot´e med plastad undersida. På Klädjätten köpte hon en söt liten pyjamas. Sen var vi en sväng på Dollar och Rusta men köpte inget speciellt där. Vi skulle ha varit in på Lindex, men klockan blev så pass mycket att vi skippade det. Vi tänkte ta det nästa vecka i stället.

När jag kom hem så satte jag mig vid symaskinen och sydde löpare till köksbordet. Men jag hann inte klart innan ryggen började strejka. Så då var det bara till att lägga sig i soffan och vila.
På kvällen tog vi det bara lugnt, åt tacogratäng och kollade på Let´s dance.

Igår lördag var jag, Kenneth och syrran till Ikea. Där köpte vi ett skrivbord till datarummet/kontoret, en byrå till Bebbens rum och ett litet bord till vardagsrummet. Sen följde jag med syrran till Gävle och där var vi in på Barnens hus och hon köpte massa grejer till Bebben. Vagnstäcke + kudde, Muminpåslakansett, Mumin vagnleksak, skötväska till vagnen, nappflaska och en badtermometer. Så det blev en hel del! :)

På kvällen kollade vi på film och mös i soffan. Älsklingen har blivit hängig han stackarn.
Men vid 23 tiden fick han för sig att han skulle montera ihop skrivbordet. Så det gjorde han. Och så flyttade vi in möbleran från datarummet till gästrummet. Vi kom väl i säng vid 01 tiden.

Idag har vi bara varit hemma. Vi skulle ha fått besök, men eftersom K är så krasslig så sköt vi upp det.
Vi har bara pysslat lite hemma idag i stället.

Nu är det snart dags för lite mat och sen blir det väl lite tv antar jag.

Idag är det 29 dagar kvar till beräknad BF. :)

Hemmadag

Ja det blev en hemmadag i dag oxå. Skönt! När älsklingen åkte till jobbet strax efter 7 så låg jag och försökte somna om, vilket inte brukar vara några problem annars. Men i morse kunde jag inte somna om. Så när klockan var 7.30 kände jag mig hungrig. Så jag klev upp och gjorde i ordning te och macka och sen lade jag mig i soffan och kollade lite på Nyhetsmorgon innan jag somnade i soffan. Sov enda tills strax före 12. Jag har blivit så himla morgontrött. Det känns som att jag kan sova hur länge som helst på morgonen. När jag vaknade så hade jag väldigt ont långt nere i svanken och i bäckenet. Det var kanske inte så bra att sova i soffan. Så jag klev upp och satte på mig mitt bälte. Men det kändes värre med det på, så det åkte av igen. Det är jobbigt att ha så ont i ryggen att man har svårt att röra sig. Nätterna är hemska. Inatt högg det till så mycket när jag skulle vända mig att jag nästan skrek rätt ut.

När jag hade gjort mig i ordning så kom mamma förbi och hämtade mig och så åkte vi upp på ICA och handlade lite. Jag köpte bl.a. amningskupor, Edominsalva och BB läsnig. Så fick jag två babyoljor av mamma. Sen följde hon med mig hem och fikade. Det är faktiskt mysigt att ha mamma nära. ;)
När hon hade åkt så satte jag mig vid symaskinen och sydde in och la upp ett par byxor. När jag höll på med det så kom Kenneth hem. Så när jag var klar så gjorde vi mat och sen vart det mys i soffan! Nu kollar han på handboll och det tycker inte jag är så roligt, så jag surfar lite i stället..

Det närmar sig...

Idag är det 34 dagar kvar till beräknad BF! Det är inte mycket det inte. Dagarna går ju så fort, så det står nog inte på förrens det är dags att åka in på förlossningen. Det känns ganska overkligt att jag ska föda en bäbis snart.

Igår var jag, Sandra och Stina och hälsade på Tina och lilla Max. Han är ju så söt! Jag höll i honom en liten stund. Det kändes så mysigt! :)
När jag kom hem så tvättade jag upp alla bebiskläder och bäddade i vaggan! Som vi längtar efter våran lilla bäs nu. Det ska bli så himla mysigt! :D

I onsdags var jag och K på första Föräldrargruppsträffen. Det var intressant. Barnmorskan berättade lite om förlossning och så fick vi se en film om för tidigt födda bebisar.
Innan det så lunchade jag med Sandra. Och efteråt var jag till Ikea med Hanna och Marie.
I lördags var vi och grattade pappa som fyllde år! Där fick vi smörgåstårta och prinsesstårta. Gott var det!
Sen åkte jag och träffade Tina som var i Viken över helgen. Sandra och Stina var oxå med.
I söndags så tapetserade vi i barnrummet. De väggar som ska vara vita. Tyvärr så räckte inte tapeten till, så det fattas tre våder. Men vi väntar med det och tar det i samband med tapetseringen av fondväggen. Men det blir ju inte förrens efter att Bebben har kommit, eftersom vi inte vet om det blir en pojke eller flicka. Blir det en flicka blir det en rosa fondtapet med vita stjärnor och blir det en pojke blir det en limegrön tapet med vita stjärnor.
I  måndags var jag till BM 9.30. Sen lunchade jag med Johanna. 13.00 hade jag tid hos frissan och efter det tog jag en fika med Sandra på stan innan jag begav mig hemåt.

Idag har jag en hemma dag! Kände att jag behövde det. Har inte gjort så mycket. Har planterat om några blommor och sen vilat mest..
Nu ska jag ta något att äta!!

Vecka 36

Bebis: Nu har bebisen ökat med 250 g sedan förra veckan och väger ca 2750 g och är ca 46 cm lång. (34 cm från huvud till stjärt.) Föds din bebis i vecka 36 klarar den sig oftast alldeles utmärkt. Många kvinnor upplever att bebisen är mer stilla nu än tidigare. Nu avslutas ett kritiskt stadium av hjärnans utveckling, den är färdigväxt och mogen för livet efter förlossningen.

Du: Din mage mäter mellan 32 och 35 cm. Nu står magen som högst, livmodern känns säkert ända upp i revbenen, men kommer snart att sjunka för var dag allteftersom bebisen lägger sig tillrätta i bäckenet. Nu kan din vikt vara bestående under resten av graviditeten. Viktökningen kan variera men bör ligga mellan 11 och 14 kg. Du drömmer säkert om förlossningen. Din råmjölk kan läcka från dina bröst.


Jag var till BM i måndags och mig mage mätte 34 cm. Jag tycker att det är lite konstigt att på de sidor jag läser på nätet så är mitt magmått helt "normalt". Men hos BM så har jag legat lite över kurvan hela tiden. Och det blir mer över kurvan för varje gång. Allt såg iaf bra ut. Blodtycket låg på 120/70 och Bebbens hjärtljud på 148 slag/ min. Jag hade inte gått upp nått i vikt sen sist så jag ligger kvar på 15 kg +. Och det räcker ju verkligen. Nu vill jag inte gå upp nåt mer i vikt. Ryggen och bäckenet är inte roligt på nätterna. Jag vaknar varje gång jag måste vända på mig och då hugger det rejält. Och att resa sig och gå på toa är inte det lättaste. På dagarna går det bra men på nätterna så blir jag väl stel när jag har legat stilla länge och då gör det ont.


På bättringsvägen

Ja nu har jag varit dålig i nästan en vecka. Jag vet inte om det var för att jag var ut på fredagen, men efter det blev jag sämre. På lördagen rann det konstant hela dagen i min högra näsborre och mitt högra öga. Jag fick ha tuss i näsan som jag fick byta stup i kvarten, *drygt*. Men vi tapetserade i alla fall fondväggen i sovrummet och det blev jätte bra. Vi är så nöjda. Min älskling var jätte duktig på det där med att tapetsera. Jag rollade lim på väggen och var hans lilla hjälpreda. ;) Medans han fick tapeten på plats!
På kvällen var det tänkt att vi skulle gå på bio, men jag orkade inte det. Jag var alldeles för hängig. Så det blev en lung hemmakväll och det var skönt.
I söndags och igår var jag oxå jätte hängig och gjorde inte mycket mer än att ligga i soffan och vila.
Nu känner jag mig i alla fall mycket bättre och jag har inte haft feber sen i går morse. Så imorgon ska jag till Gävle och luncha med Sandra innan jag och K ska på vår första föräldrargruppsträff! :) Det ska bli väldigt intressant!

Nu är det soffmys med min darling som gäller! :D

Vecka 35

Bebis: Nu väger bebisen ungefär 2,5 kg och är 45 cm lång. Din bebis kan blinka, flytta sig, kissa, svälja fostervätska och kan även få lite hicka. Barnets centrala nervsystem håller på att mogna, matsmältningsapparaten är nästan färdigbildad och lungorna är vanligtvis helt färdiga. Risken för andningsproblem om barnet föds nu, är mycket mindre jämfört med för några veckor sedan. Nittio procent av alla barn som förds i denna vecka överlever utan några allvarliga men. Nu börjar barnets armar och ben bli knubbiga och fina. Barnet har väldigt lite rörelseutrymme, så det fyller ut nästan hela livmodern.

Du: Livmodern kan kännas ungefär 15 cm ovanför naveln och livmodern är ungefär 35 cm lång. Du har antagligen ökat mellan 11 till 13 kg nu i vikt. Bebisen trycker överallt. Du kan ha svårt att sova och sitta. Du kan känna dig irriterad. Försök hitta en sovställning som passar dig. Till exempel kan du ha en kudde mellan benen när du sover, ända från knät ner till fötterna, då hålls bäckenet parallellt. Du kan även be din partner bulla upp bakom din rygg.

Jag sover fortfarande rätt så bra, men jag vaknar ibland när jag måste vända på mig för att jag har ont i ryggen. Halsbränna har jag så gott som hela tiden. Det är drygt. Jag ligger på ca 15 kg + nu. Känner mig som en riktig tjockis. Jag har många kilon att gå ner sen. Att det är trångt i magen märks verkligen. Jag känner minsta lilla buff när Bebben rör sig. Det är så mysigt att veta att man har en liten bäbis i magen. Fast det är overkligt! Vi längtar så mycket efter våran lilla bebbe nu! :)

Nytt år...

Så har det blivit år 2008 då. Vi har varit i Boden över nyår. Vi kom dit på fredag eftermiddag och åkte hem på tisdag morgon. Vi har haft det lugnt och skönt där uppe. Vi har bl.a. haft lite julklappsbyte, varit hos Mormor och ätit palt och hälsat på Lollo och Etienne. På nyårsafton var vi bara hemma hos Kenneths föräldrar och åt middag. Sen spelade vi lite spel innan tolvslaget då vi skålade i äppelcider. Vid halv ett gick vi och lade oss eftersom vi skulle åka hem tidigt på tisdag morgon.
Vi åkte hemåt vid 07.30. På vägen släppte vi av Kristoffer i Sundsvall. Det snöade så gott som hela vägen hem. Men från Hudiksvall gick det inte att köra i mer än 70km/tim. Så det tog ganska lång tid att komma hem.
På onsdag morgon hade vi tid hos BM. Där gick det bra och allt såg bra ut. :)
När vi var klar där så blev det en del shopping. Vi känner att vi vill få klart med allt till Bebben nu. Det är ju bara drygt 5 veckor kvar och vem vet, h*n kan ju faktiskt komma tidigare. Så vi köpte barngardiner, panntermometer, täckte + lakan till vaggan, lite mer kläder, badbalja, skötbord och spjälsängsskydd. Så vi fick ju en del handlat.
Vid 19 tiden somnade jag i soffan och när jag vaknade så kände jag mig riktigt hängig. När vi var i Boden så var först Maria sjuk med feber, hosta och var snorig och på söndagen blev Kristoffer dålig. Så förmodligen så har jag blivit smittad. Igår var jag riktigt dålig. Jag låg i soffan så gott som hela dagen.
Idag känner jag mig lite bättre. Jag tror inte att jag har nån feber, men jag är snorig och har ont i halsen.
Men jag har iaf varit ut en sväng idag och fått lite luft. Jag och älskligen var till Sandviken och hämtade våra tapeter som hade kommit. Så imorgon har vi tänkt att vi ska tapetsera fondväggen i sovrummet, om inget annat kommer i vägen. Nu ska jag lägga mig i soffan och kolla på hockey med min älskling.

Vecka 34

Bebis: Bebisen väger ca 2250 g och är 44 cm. Nu är alla inre organ helt färdiga och klara inför förlossningen. Bebisen lungor behöver lite mer tid för att klara av omställningen från vatten till luft. Pupillerna kan vidgas och dra ihop sig och ansiktet är mer slätt än rynkigt. Naglarna på de pyttesmå fingertopparna är vassa. Nu kan barnet själv bekämpa lätta infektioner med sitt immunförsvar. Det är för stort att flyta omkring i fostervattnet och rörelserna blir större och långsammare.

Du: Livmodermåttet är från blygdbenet till toppen ca 32 till 34 cm. Du kan känna av förvärkar. De känns mer obehagliga än smärtsamma. Det kan hålla i sig i ca 30 sekunder och innebär att livmodern tränar sig inför förlossningen. Din navel kan stå utåt och en hormonrand kan synas mellan naveln och blygdbenet. Den bleknar efter förlossningen och brukar försvinna helt efter ett tag. Barnet ligger och trycker mot dina lungor och det kan göra att du känner dig anfådd eller har en obehaglig känsla under revbenen. Nu kanske du märker att dina ringar inte passar längre, att händer och fötter svullnar, detta beror på att vätska samlas i kroppen. Tänk på att inte förvärra det med att använda åtsittande kläder som bromsar blodflödet. Din kropp har ökat mängden blod med 50 % under graviditetens två första tredjedelar men från vecka 34 håller sig blodmängden konstant fram till förlossningen. Omkring denna vecka är moderkakan fullmogen och därefter börjar den åldras.

Vi var till Barnmorskan i tisdags och allt såg bra ut. Bebben hade flyttat ner sitt huvud ännu mer nu. Jag har verkligen börjat fått ont ner i ryggen/stjärten och långt ner i fram. Jag har svårt att resa mig och vända mig i sägen. Har även svällt en hel del i fötter och händer. Jag kan inte ha min förlovningsring längre. Jag har inte fått nån hormonrand och inte heller några bristningar. Hoppas verkligen att jag slipper det. Barnmorskan sa att hon tror att vi kommer att få ett livligt barn eftersom det är så mycket rörelse i min mage. Vi får väl se! :)


RSS 2.0